orang datang singgah

Thursday, 19 January 2012

menang atau kalah?

assalamualaikum
a simple entry untuk hari ni.
ehem ehem. ok. nak bagu tahu kat sini, i ada sorang kawan ni.
in fact, kawan baik lah. hehe.
dia study kat IPG kampus ipoh. ok. dekat dengan rumah i. tapi kami jarang jumpa.
nevermind then. hehe.



see? nama dia ahmad syahir mohd yassin.
ok. dia syahir, i syahirah. hewhew!
err. sem ni dia bertanding dalam pilihanraya kampus.
untuk jawatan naib exco kolej kediaman.
dapat tahu pun bukan dari mulut dia. tahu sebab stalker efbee dia. tak malu kan i? huhu.
since i dapat tahu, memang sokong gila lah. sebab i tahu dia layak.

then semangat buat ni.



huhu. saja expose kat efbee. bagi dia berbunga - bunga.
ok. dia perasan. tu pun sebab kawan i tag nama dia.
then, komen and like di situ.
haha. I LIKE IT MOREEEEEEE.

dia text cakap ' tengss bagi semangat bla bla bla .... '


haha. then, hari ni hari pilihanraya ni.
pagi tadi sempat wish best of luck kat dia.

petang pulak dia text cakap dia kalah 9 undi.
siap update status efbee lagi. 




huhu. nevermind u. semua ni ada hikmah kan? 
u kuat, i tahu. hehe. 

nak jadi pemimpin bukan senang tawuk?
mungkin u tak sedia lagi untuk semua tu. 

seorang pemimpin sejati adalah seorang pemimpin yang ada rahmat ( kasih sayang ) di dalam jiwanya.
ada taman nan wangi dalam rohaninya. 
sanubarinya hanya menginginkan kesejahteraan dan keselesaan orang - orang yang berada di bawah tanggunganny. 

tanda pemimpin yang ada rahmat di dalam jiwanya ialah dia tidak mahu menyusahkan tanggungan, pengikut atau rakyatnya.

andainya : 

* andai dia seorang suami, dia tidak akan menyusahkan dan membebankan isterinya.
* andai dia seorang ayah, dia tidak akan menyusahkan dan membebankan anak - anaknya.
* andai dia seorang imam, dia tidak akan menyusahkan para makmumnya.
* andai dia seorang guru, dia tidak akan menyusahkan dan membebankan para pelajarnya.
*andai dia seorang ketua, dia tidak akan menyusahkan dan membebankan para pengikutnya.
* andai dia seorang bos, dia tidak akan menyusahkan dan membebankan stafny. 

kenapa? 

kerana kesedaran yang sentiasa basah dalam benak fikirannya. 
kerana keinsafan yang sentiasa hangat dalam lipatan hatinya. 

kesedaran dan keinsafan yang bersumberkan doa dan hadis Nabi saw. 

kesedaran bahawa dalam kehidupan ini adanya hukum bayar tunai.
keinsafan bahawa yang baik akan dibalas kebaikan manakala yang jahat akan dibalas dengan kejahatan juga di dunia mahupun di akhirat kelak.

see? bukan senang kan u?
mungkin Allah tahu kamu tak sedia lagi. 
bagi i, u bukan kalah tapi u belum menang lagi. 
i selalu sokong u ok? :)






No comments:

Post a Comment